top of page
Mijn verhaal en waarom deze websiteLuister deze tekst
00:00 / 05:11

Mijn verhaal

Ik ben Rosanne Koster, huisarts in Leeuwarden. Trotse moeder van David (2016 en Ilan (2019), getrouwd met Han. 
Augustus 2018 stond ik op het punt om praktijkhouder te worden en was ik zwanger van ons 2e kindje toen mijn leven plotseling op zijn kop stond. Ik werd getroffen door een klein herseninfarct (beroerte/CVA). Ik werd geconfronteerd met hoe weinig ik eigenlijk over hersenletsel wist. 


Een lang revalidatietraject volgde. Ik leerde mezelf niet te over belasten, heel veel rust te nemen, prikkels te vermijden en compensatie strategieën in te zetten. In Nederland is de revalidatie bij hersenletsel namelijk vooral gericht op het leren omgaan met de beperkingen.


Ik hoopte echter weer terug te kunnen naar mijn leven van voor het herseninfarct – een actieve moeder, sporten, een sociaal leven en natuurlijk mijn werk als huisarts. Ik kon mijn beperkingen door mijn herseninfarct niet accepteren. 
Cognitive FX kwam op mijn pad via Facebook (nooit gedacht dat dit medium voor mij levens veranderend zou zijn). Een nieuwe veelbelovende behandeling in Utah. Nadat ik me er in had verdiept, besloot ik toch te gaan. Het was ongelooflijk lastig om als arts ook medisch toerist te zijn, anderzijds had ik weinig te verliezen. Cognitive FX is een intensief multidisciplinair revalidatieprogramma in Utah van 1 week, gericht op herstel. Binnen die week merkte ik enorme vooruitgang. Thuis heb ik nog een periode intensief getraind. 


Inmiddels ervaar ik geen beperkingen meer. Ik kan weer de moeder zijn die ik wil zijn! Leuke dingen doen met mijn man. Uit eten met vriendinnen. Wat ik nooit had durven dromen is werkelijkheid geworden; ik ben weer volledig aan het werk als huisarts. Ik durf zelfs te zeggen dat ik hierdoor een betere dokter ben geworden. 

Sinds 2022 werk ik bij Maarsingh en van Steijn als arts neuroplasticiteit, waar we een innovatieve behandeling voor hersenletsel, Post Covid en chronische pijn bieden. Inmiddels vallen de behandeling voor hersenletsel en Post Covid onder dochterbedrijf NeuroRC.

Ik heb mijzelf verder ontwikkeld op het gebied van het brein en hersenletsel door talloze wetenschappelijke artikelen en boeken te lezen. Ook heb ik de Postacademische cursus neuropsychologie en neuropsychiatrie bij volwassenen met niet-aangeboren-hersenletsel (NAH) en Cursus Oplossingsgericht werken bij hersenletsel voltooid. 


Op deze website zal ik mijn unieke ervaring als arts èn patiënt gebruiken om voorlichting te geven over hersenletsel en daarnaast ook praktische handvatten te bieden. Voor artsen en patiënten! 

_DSC1726-2.jpeg

Foto's gemaakt door myrthephotography.com

Deze website

Op het moment dat ik zelf geconfronteerd werd met hersenletsel kwam ik erachter hoe weinig ik over dit onderwerp wist, ook al ben ik huisarts. De informatie die ik vanuit het ziekenhuis kreeg, schoot te kort. Ik ging terugkijken in mijn geneeskunde-boeken, maar vond ook daar heel weinig over de onzichtbare gevolgen van hersenletsel. 



 

Wat doe je als je net thuiskomt met hersenletsel? Wat is van belang in die eerste fase? Waar vind je de juiste informatie? Waarom heeft de een bij een licht letsel blijvende klachten en de ander niet?  Welke opties worden er buiten Nederland wel geboden? Of binnen Nederland maar buiten het reguliere circuit? En hoe verwerk je al deze informatie als lezen lastig is door je hersenletsel? 



 

Ik heb ervaren dat veel mensen met hersenletsel zoekend zijn. De vele mensen met hersenletsel die ik heb gesproken voelen zich vaak niet gehoord. Patiënten krijgen niet de erkenning die ze nodig hebben en ook lang niet altijd de juiste behandeling. En hoe kan dat ook anders als de medici weinig over hersenletsel leren in hun opleiding? 



 

Ik denk dat ik met mijn kijk op hersenletsel wat kan toevoegen aan de informatie die er al is. Door mijn medische achtergrond en ervaring als patiënt heb ik een uniek perspectief. Arts en patiënt tegelijk. Mijn doelgroep is dus ook zowel patiënten als zorgverleners. 



 

Mijn intentie met deze website is dus niet om alle informatie over NAH te bundelen of om volledig te zijn, maar om aanvullingen te geven op de informatie die reeds te vinden is. 



Ben je zorgverlener en wil je een samenvatting van deze website lezen? Die ga je in de toekomst vinden onder het kopje “voor professionals” in het submenu "achtergrond en wetenschap".

Foto's gemaakt door myrthephotography.com

bottom of page