top of page

Plannen

Eén van de belangrijke vaardigheden die je leert bij de revalidatie is plannen. Plannen, als je hersenletsel hebt is plannen een onmisbare vaardigheid. En dan dus niet plannen zoals je dat wellicht eerder gewend was; alles op tijd at willen hebben en alle gaatjes in je agenda opvullen. Nee, plannen met een gezonde /energie) balans als basis. In dit stuk wil ik je daar mee op weg helpen. 

Stap 1 - inzicht krijgen

Om goed te kunnen plannen is het van belang eerst in zicht te creëren in hoe je nu je dagen invult. Waar neem je te weinig rust? Waar te veel? Welke activiteiten kosten veel energie? Welke weinig? Zijn er ook nog activiteiten die energie geven? Je kunt hier inzicht in krijgen door een periode van min maal 3 dagen energie-lijsten bij te houden. Tijd 1 activiteit 1 energie. In zo'n energie-lijst vul je per half uur in wat je doet en hoe je je dan voelt. Groen-geel-oranje rood.

 

Groen: fit, geen klachten
Geel: milde vermoeidheid of milde klachten
Oranje: hevige vermoeidheid of hevige klachten
Rood: volledig uitgebuit, niets meer kunnen.

 

Door dit een aantal dagen in te vullen, krijg je inzicht in jouw klachten. Ook kun je zien hoe de ene dag de andere beïnvloed. Kijk kritisch naar je energielijsten. Wat valt je op? Wat heb je handig aangepakt en wat minder handig? Van welke activiteiten wordt je snel 'rood'? Waarvan word je meer groen?

pexels-tirachard-kumtanom-733857.jpg

Stap 2 - basis regels

Beter vaker kort rust dan minder vaak en lang.

 

- Voorbeeld; je wilt graag je huis netjes. na 45 min ben je moe. Toch wil je het graag afmaken. Na zuur ben je klaar en volledig uitgeput. Je gaat dan z uur slapen en bent daarna nog niet uitgerust. Alternatief je gaat 30 minuten opruimen. Dan rust je 15 minuten. Na 3 uur heb je even veel opruimtijd gehad zonder datje uitgeput bent

 

Wissel verschillende soorten activiteiten af.

Plan niet wat je wil doen maar hoe lang je iets wilt doen.

Zorg voor kwalitatief goede rust. 

 

- Dus bijvoorbeeld scrollen op je telefoon is geen echte rust. Een ademhalingsoefening of lekker uit het raam kijken wel. 

Stap 3 - een gezond ritme

Voor mensen met hersenletsel is het aanhouden van een gezond ritme nog belangrijker dan voor mensen zonder hersenletsel. Een gezond ritme bestaat uit fysieke inspanning, gevolgd door de activiteit die je wilt doen en afgesloten door rust. Door dit ritme aan te houden blijft je lijf gezond (door wel te bewegen) kun je de dingen die je wilt doen af krijgen (je optimaliseert namelijk je brein voor activiteit) en raakt niet overbelast (je neemt namelijk ook consequent voldoende rust).Van nature hebben we een ritme van periodes van steeds 90 minuten dat zou je kunnen gebruiken als dat passend is voor jou. 

pexels-jess-bailey-designs-768472.jpg

Stap 4 - dagplanning

Zet op een rijtje wat je wilt doen die dag + hoeveel tijd dit kost. Zit er ook reistijd bij? 

 

Bijvoorbeeld: 
- Administratie doen 60min
- Eten koken 45 min
- Uitgebreid mailtje sturen 15 min
- Wandelen 60 min
- Thee drinken met buurvrouw

Bedenk ook welke dingen je elke dag doet omdat je ze leuk vindt af omdat ze gewoon gedaan moeten worden.

Bijvoorbeeld:
- Sociale media 30 min
- TV kijken
- Douchen/aankleden etc 45min
- Ontbijten 30 min
- Lunchen 45 min

- Bed verschonen 15 min.

Zijn er dan nog andere dingen waarvan je in je hoofd hebt dat je ze nog 'even' wilt doen? schrijf ook die op.

Kijk eens naar je lijst. Zie je nu al dat het teveel is? Of valt het mee? zitten er ook genoeg activiteiten bij die jou energie geven? Die gezond voor je zijn? Pas zo nodig aan en ga dan plannen. 

Hiernaast een voorbeeld planning die ik bij deze activiteiten heb gemaakt. Ik realiseer me dat ieders leven anders is. Dit is dus een handreiking, vul het op je eigen manier in.

Screenshot 2023-04-05 at 15.45.58.png

Stap 5 - Plan je week

Kijk regelmatig terug naar je planning. Lukt het om je er aan te houden? Kleur ze af en toe opnieuw in met groen, geel, oranje en rood om inzicht te krijgen hoe het met je energie balans gaat. 


Zoals je binnen een dag verschillen de activiteiten afwisselt kun je ook binnen een week afwisselen. Wissel een drukke dag af met een rustige. Zorg in de week ook voor vrije momenten. Dan kun je daar hersteltijd nemen mocht het nodig zijn.

 

Extra tips:

  • Stel jouw prioriteit. Plan dat als eerste in!

  • Vergeet de leuke dingen niet!

  • Voldoende beweging en rust overdag zorgen voor een betere nachtrust.

bottom of page