top of page
Neuro-visuele klachtenLuister deze tekst
00:00 / 19:12

Neurovisuele therapie

Veel mensen ervaren neurovisuele klachten na hersenletsel. Hier volgt later meer over wat neurovisuele klachten zijn en wat de mogelijkheden zijn voor behandeling en/of neurovisuele revalidatie.

Neuro-visuele klachten en neuro-visuele therapie

Heb jij klachten van je zicht na je hersenletsel? Bijvoorbeeld dubbelzien, moeite met scherpe contrasten, een bewegend beeld of visuele overprikkeling? Dan heb je misschien wel een neuro-visueel probleem. Nee, er is niet iets met je ogen aan de hand, maar met hoe jouw hersenen het beeld vertalen. Hiervoor wordt ook wel de term CVI (cebrebral visual impairment) gebruikt, of in het Nederlands Cerebrale visuele stoornissen. Het visuele systeem en de visuele verwerking vragen veel energie van de hersenen. 

 

Visuele klachten na hersenletsel worden vaak over het hoofd gezien, zeker bij mensen met een hersenschudding of na bijvoorbeeld sepsis/shock/reanimatie, 

waarbij er geen zichtbare schade is, maar wel onzichtbare microschade en functieproblemen van het brein.

Als het probleem wel wordt herkend, is er vaak veel onduidelijkheid of en wat er aan te doen is.

Alle reden om hier een artikel over te schrijven. We beginnen bij het begin. Hoe werkt de normale verwerking van visuele input? Wat kan er misgaan bij hersenletsel? Welke klachten kun je dan ervaren? Hoe kan dit onderzocht worden? En tot slot wat zijn de 

behandelmogelijkheden?

Dit is een vrij uitgebreide tekst. Heb je zelf visuele klachten Klik dan hierboven op Play om te luisteren in plaats van lezen. 

 

  • Normale neuro-visuele verwerking

  • Problemen in de visuele verwerking

  • Symptomen

  • Neuro-visueel onderzoek

  • Behandelopties

  • Adressen voor hulp

Normale neuro visuele verwerking

De ogen zijn eigenlijk onderdeel van de hersenen, het netvlies (retina) is dan ook van hersenweefsel gemaakt.

Vanaf het moment dat het beeld binnenkomt op het netvlies wordt er een signaal doorgegeven naar de hersenschors, waar het beeld verder wordt verwerkt.

Klinkt best ingewikkeld he? Laten we eerst eens kijken naar een plaatje:

Screenshot 2024-04-21 at 14.33.47.png

Tekst bij afbeelding: Als er een beeld binnen komt in het oog valt dat via de lens gespiegeld op het netvlies. Vervolgens wordt dit signaal via de oogzenuw naar het midden van de hersenen verplaatst. Daar bij het chiasma opticum (vlak voor de hypofyse) kruisen de delen die op de neuskant/binnenkant van het netvlies binnen gekomen zijn. Het beeld dat aan de buitenkant van het netvlies is binnengekomen kruist niet. Door deze gedeeltelijke splitsing worden alle beelden die in het linker gezichtsveld zijn binnengekomen voortgeleid naar de rechter hersenhelft. En alle beelden van het rechter gezichtsveld in de linker hersenhelft. Na de kruising gaat het signaal via de tractus opticus naar het corpus geniculatum laterale (kerngebied van de thalamus). Vanaf daar wordt geschakeld om het signaal door te geven via de optische radiatie naar de visuele hersenschors.

Als het signaal is aangekomen in de visuele hersenschors wordt het vandaar uit verder verbonden met andere hersendelen. We willen namelijk niet alleen kunnen zien, maar ook kunnen interpreteren wat we zien.  Daarvoor worden de “wat” en de “waar- route in de hersenen gebruikt. Zodat we bijvoorbeeld gezichten kunnen herkennen, weten of iets een vork of een lepel is en zodat we weten waar we ons in de ruimte bevinden. 

Screenshot 2024-04-21 at 14.37.11.png

De “waar- route lijkt meer te gaan over onbewuste visuele processen en de “wat”-route meer over de bewuste waarneming. Beide routes hebben ook weer interactie met andere delen van het brein zoals de inferior parietale cortex en het werkgeheugen waar de prefrontale cortex bij is betrokken. Een ontzettend complex systeem

Problemen bij de neuro-visuele verwerking

 

Als er schade optreedt in de hersenen op een van de plekken waar deze routes langs komen dan ontstaan er problemen in de neurovisuele verwerking. Stel je voor; je hebt een infarct bij de oogzenuw, dan word je aan een oog geheel blind. De rest van het neurovisuele systeem doet het dan nog. Heb je een letsel aan de hypofyse dan wordt de kruisingen van de zenuwen vaak geraak waardoor je aan beide ogen het beeld dat binnenkomt op het net vlies aan de neuskant (en wat je dus ziet aan de buitenkant, het beeldkruis namelijk) helemaal weg. Zit het letsel in de tractus opticus dan ben je het zicht aan beide ogen of links of rechts helemaal kwijt. Als je de helft van je zicht kwijt bent noemen we dat een hemianopsie.
Ook kan hersenletsel een kleiner deel van het zicht wegnemen en bijvoorbeeld een zwarte vlek geven. In de afbeelding hieronder zie je een overzicht van welke letsels welke uitval geven qua zicht. 

Screenshot 2024-04-21 at 14.38.29.png
pexels-ksenia-chernaya-5752311.jpg

Ook kan er schade optreden in de gebieden die lopen vanaf de visuele hersenschors naar de rest van het brein via de “wat”-route en de “waar”-route. Dan kan het zijn dat je bijvoorbeeld een gezicht wel kun zien, maar niet meer kunt plaatsen/begrijpen dat het een gezicht is.
Bovenstaande problemen zijn allemaal ernstige letsels met zeer grote gevolgen, deze worden meestal wel herkend. 


Daarnaast kunnen er ook op een veel subtieler niveau problemen ontstaan op het gebied van neurovisuele klachten. Zo kan het zijn dat de ogen en de hersenen niet goed samen werken. Deze samenwerking is essentieel om ervoor te zorgen dat de ogen samen scherp te laten stellen of vloeiend te laten bewegen. Omdat het neuro-visuele systeem zo complex is,

kan er een grote verscheidenheid aan klachten ontstaan. Deze zijn soms moeilijk te herkennen en door de persoon in kwestie soms ook lastig te beschrijven.  

 

Zo kan het zijn dat de oogvolgbewegingen schokkeriger of langzamer zijn. Ook kan het zijn dat iemand moeite heeft met scherpstellen (accommodatie) of fusie ( de beelden van beide ogen samen tot een te maken).

En hoewel deze afwijkingen vaak minder opvallend zijn, kunnen ook deze erg beperkend zijn en ze vragen vaak veel energie.

Neuro-visuele symptomen

 

Als er problemen zijn met de neuro-visuele verwerking dan treden er vaak algemene symptomen op zoals; hoofdpijn, vermoeide ogen, dubbelzien, wazig zien, moeite met focussen, neiging om één oog dicht te knijpen, gevoeligheid voor fel licht, moeite met snel bewegende beelden, moeite om langere tijd te lezen, beeldschermwerk doen en autorijden.

 

Bij een grote belasting van het neuro-visuele systeem neemt hoofdpijn vaak toe, maar kan er bijvoorbeeld ook misselijkheid, vermoeidheid of duizeligheid optreden. 

 

Hemianopsie
Hemianopsie is de bekendste vorm van visuele uitval bij hersenletsel. Hierbij is er uitval van een deel van je zicht; zwarte vlekken, een helft/kwart van het blikveld kwijt zijn, ze ontbreken. Dit geeft vaak veel problemen met bijvoorbeeld schermwerk, maar maakt het ook lastig om je veilig in de omgeving te bewegen. Zie figuur 3 voor bij welk letsel welke uitval ontstaat. 

Visuele Agnosie
Visuele agnosie betekent dat je wel kunt zien, maar niet herkent wat je ziet. 

  • Apperceptieve agnosie
    Bij apperceptieve agnosie kun je voorwerpen en vormen niet meer herkennen. Je kunt dan bijvoorbeeld geen onderscheid maken tussen een stoel en een tafel. 

  • Associatieve agnosie
    Bij associatieve agnosie herken je dingen wel, maar heb je vooral moeite met te herkennen waarvoor je het voorwerp gebruikt. Bijvoorbeeld dat je op een stoel kunt zitten. 

  • Prosopagnosie
    Het niet kunnen herkennen van gezichten, soms zelfs zichzelf niet herkennen in de spiegel

 

Visuospatiele afwijkingen
Bijvoorbeeld moeite hebben met waar je je in de ruimte bevind of een “neglect” hebben van een bepaald deel van de ruimte waar je je in bevindt. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat alles wat aan je linker kant is helemaal wegvalt in jouw aandacht.

Binoculaire visuele disfunctie
Wanneer de ogen niet samenwerken als een team, is het moeilijk voor de hersenen en het visuele systeem om een beeld te maken van de binnen gekomen informatie. Dit noemen we binoculaire visiedisfunctie (BVD). 

 

  • Verticale heterophoria
    Bij verticale heterophoria is een verticale uitlijning van de ogen niet goed. Het ene oog staat dan meer naar boven of naar onder dan het andere oog. Dit kan vervelende klachten geven zoals duizeligheid, moeite met balans en hoofdpijn. 

  • Horizontale heterophoria
    Bij horizontale heterophoria is een horizontale uitlijning van de ogen niet goed. Het ene oog staat dan meer naar binnen of naar buiten gericht. Dit kan vervelende klachten geven zoals duizeligheid, moeite met balans en hoofdpijn.

  • Convergentie insufficiëntie
    Convergentie-insufficiëntie is het onvermogen van beide ogen om op hetzelfde punt op een dichtbijgelegen doel te convergeren; dit kan leiden tot vermoeide ogen en dubbelzien.

  • Overmatige convergentie
    Convergentie-overschot is wanneer de ogen te veel naar elkaar toekomen, wat duizeligheid, hoofdpijn en oogpijn veroorzaakt.

 

Verstoorde oogvolgbewegingen
Als er schade is in het brein in het gedeelte dat de oogspieren aanstuurt kan het zijn dat de oogvolgbewegingen langzaam of schokkeriger worden. Bij het kijken naar een bewegend object bewegen de ogen dat schokkerig, maar ook bijvoorbeeld bij lezen kan het lastig zijn om de ogen vloeiend over het papier te laten lopen. 

 

Accommodatie dysfunctie
Het gaat hier om het onvermogen om de lens van het oog goed te focussen op een bepaald punt. Soms gaat het ook over het onvermogen om deze focus te wisselen van de ene plek naar de andere. Klachten hiervan kunnen zijn; niet scherp kunnen zien, moeite met lezen en hoofpijn. 

 

Vestibulaire mismatch

Het vestibulaire systeem (evenwicht/balans) is sterk gericht op visuele input. Als er problemen zijn met de visuele verwerking kan hierdoor ook het vestibulaire systeem klachten geven. Denk hierbij aan duizeligheid, misselijkheid en moeite met balans.

 

Verminderde fusionele reserve
Soms zijn bovenstaande onderdelen op zich allemaal in orde, de ogen werken goed samen en staan goed uitgelijnd, maar de conditie of kracht is toch onvoldoende. Hierdoor kunnen de ogen het niet goed volhouden en kunnen er klachten optreden door de hoge mate van inspanning die het kost of wanneer het toch niet meer lukt. Dit wordt regelmatig gezien bij het naar 1 punt kijken op korte afstand (convergentie). Er is dan onvoldoende convergentie-conditie. 

 

Complexiteit
In werkelijkheid is het neuro-visuele systeem nog veel complexer dan hierboven beschreven. Symptomen kunnen dus soms ook lastig te herkennen en diagnosticeren zijn. Ook kan ik hierdoor niet volledig zijn in dit overzicht. 

Neuro-Visueel onderzoek

Voor een goed neuro-visueel onderzoek ga je naar een gespecialiseerde Neuro-optometrist of neuro-orthoptist. Deze worden ook wel functioneel optometrist genoemd. Het is niet zinvol om naar een reguliere opticien, orthoptist of optometrist te gaan. Zelfs de meeste oogartsen zullen vooral kijken naar het functioneren van het oog. Terwijl het dus gaat om hoe de ogen worden aangestuurd, samenwerken en hoe de visuele informatie wordt verwerkt in het brein.

Een Neuro-optometrist heeft een speciale opleiding gevolgd om de neurologische aspecten van het visuele systeem te beoordelen. Hoewel deze ook kan kijken naar afwijkingen van de ogen zelf (bijvoorbeeld een refractie afwijking, is er een bril nodig) is deze ook in staat om verder te kijken. Hoe werken de ogen samen, hoe is de visuele verwerking etc.

Een onderzoek bij een neuro-optometrist is een uitgebreid en kost gemiddeld zo’n 1,5 uur. Hierbij zal eerst gevraagd worden naar de klachten, het soort letsel en medische voorgeschiedenis. Deze anamnese is van groot belang.

De meting is individueel en kan dus per persoon verschillen. Soms worden de ogen ook gedruppeld. Testen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit het kijken naar verschillende letterkaarten (veraf en dichtbij), beoordelen op welke afstand er scherp gezien kan worden en hoe de ogen bewegen.

Tijdens de meting worden verschillende hulpmiddelen gebruikt zoals de phoropter (dat grote apparaat die de opticien ook gebruikt om de bril sterkte te bepalen) maar vaker nog de pasbril. Met de pasbril kan er bijvoorbeeld worden gekeken naar accommodatie, heteroforie en fusionele reserve. De oog volgbewegingen en oog sprongen kunnen geobserveerd worden of soms ook digitaal gemeten worden. 

Gedurende het gehele onderzoek zal de neuro-optometrist goed oberveren hoe je ogen zich gedragen en wat dit voor jou betekent. 

pexels-dobromir-hristov-3845162.jpg

Behandelmogelijkheden

 

Prismabril

Als er bijvoorbeeld sprake is van een binoculaire visuele dysfunctie (fixatie disparatie) kan een prisma bril helpend zijn. Je ogen werken niet goed samen en focussen niet beide op hetzelfde punt. De prismabril kan dan helpen om dit beeld beter te laten samen vallen, waardoor je hersenen dit niet continue hoeven te corrigeren. Een prismabril kan dus een verlichting geven van klachten. In dit filmpje ( https://youtu.be/zCeiY43898U?si=10kgXdAwValJiBVE ) wordt de werking van de prisma bril goed uitgelegd. 

 

Neuro-visuele training
Een gespecialiseerde neuro-optometrist kan je oefeningen geven om jouw neuro-visuele systeem te trainen. Door dit te trainen kun je je klachten laten afnemen, het is gericht op functieherstel. Deze trainingen zijn wel intensief, kosten energie en kunnen in het begin een toename van klachten geven.

Afhankelijk van de aard van jouw klachten en de metingen krijg je een gepersonaliseerd advies voor trainingen. Soms kun je thuis trainen met analoge hulpmiddelen, soms krijg je het advies om op locatie te trainen met hulp van een trainer. Er zijn ook centra die digitale trainingen op locatie aanbieden. In mijn optiek heeft digitaal trainen niet de voorkeur, omdat de prijs en intensiteit veel hoger liggen terwijl dit geen betere kwaliteit geeft.

Voorbeelden van analoge oefeningen zijn bijvoorbeeld het kralenkoord, de marsdenbal, wisselen tussen verschillende lens sterktes, oefeningen met letterkaarten, verschillende leesoefeningen. Er zijn nog veel meer oefeningen mogelijk. 

 

Er zijn ook neuro-optometristen die syntonics gebruiken. Een vorm van lichttherapie met verschillende kleuren. Dit lijkt een effect te hebben op het autonome zenuwstelsel (beter kunnen ontspannen of focussen). Er wordt een bepaalde kleuren combinatie toegepast en geprojecteerd op de binnenkant van de ogen waar het gevoelig is. Hierdoor kan de gevoeligheid van het netvlies vergroten en het visuele functieveld toenemen. 

 

Er zijn ook neuro-optometristen die Neuro-tracker gebruiken. Een online visueel trainingsprogramma waarin ook cognitieve functies worden getraind. Er wordt gekeken naar bewegende ballen, waarbij je een van de ballen moet blijven volgen, als de ballen stoppen is het de bedoeling dat je dezelfde bal er uit kunt selecteren. 

 

De meningen over de effectiviteit van neuro-visuele training zijn verdeeld. Dit komt omdat het wetenschappelijk onderzoek nog onvoldoende uitgebreid is om hier een duidelijke uitkomst op te geven. 

 

Resitutietraining bij hemianopsie

Bij restitutietraining bij hemianopsie wordt geprobeerd een deel van het uitgevallen gezichtsveld weer te activeren. In het buitenland is dit een gebruikelijke therapie, in Nederland nog niet. Er worden visuele stimuli aangeboden op het grens gebied, waarmee het gezichtsveld langzaam kan worden uitgebreid. Er loopt onderzoek naar de effectiviteit van deze therapievorm. 

 

Visuele revalidatie

Als je neurovisuele problemen hebt kun je ook visuele revalidatie volgen. Ook hier zullen ze starten met het in kaart brengen van de visuele beperking. Je leert hier, net als bij de gewone revalidatie omgaan met je visuele beperking. Hierbij kun je denken aan trainingen hoe je je in het verkeer veilig kunt bewegen, kijktraining om ruimtes te scannen, maar ook gesprekken met bijvoorbeeld een neuropsycholoog. Vaak is er ook een ergotherapeut betrokken. Ze hebben een scala aan hulpmiddelen die je kunnen helpen om je beter te redden. In het dagelijks leven.
Visuele revalidatie kan grote verbeteringen opleveren en een grotere mate van zelfstandigheid. 

 

Mind-Eye instituut
In Chicago is het Mind-Eye instituut gevestigd, waar ze met hun kennis over het neuro-visuele systeem nog veel verder gaan. Ze hebben hier nog meer kennis van de elektrische en biochemische routes in het brein die de fysieke, fysiologische en psychologische systemen beïnvloeden. Ze meten de reactiviteit van het netvlies en beoordelen daarmee hoe het auditieve en visuele systeem goed gesynchroniseerd zijn. Vervolgens wordt er met speciale brillen gewerkt om de visuele verwerking te verbeteren en daarmee ook een stabiele balans te creëren tussen horen en zien. 

 

 

Adressen voor hulp


Neuro-visuele training

Onderzoek en training bij een neuro-optometrist wordt over het algemeen niet vergoed en er is geen verwijzing voor nodig. Ik heb persoonlijk goede ervaringen met Oogzorgcentrum Zwolle en functionele optometrie Leeuwarden. 

www.functioneleoptometrie.nl - Leeuwarden
www.ozcz.nl – Zwolle
www.samen-zien.nl - Denekamp
www.oogmetriehaarlem.nl  - Haarlem
www.eikendaloptiek.nl - Wageningen
www.eikendaloptiek.nl - Wageningen 

www.colpaoptiek.nl - Boskoop
www.ibalance.nl - Hilversum
www.Oogvoorogen.nl – Den Hoorn
www.visueelfit.nl – Den Hoorn
www.oogbalans.nl – Berlicum (Noord Brabant)
www.eyeforvision.nl - Ridderkerk
www.benvdheiden.nl - Tholen
www.lens.nl - Rotterdam
www.balansinzien.nl - Rotterdam
www.zichtenzien.nl - Rietmolen
www.liebenbergoptometrie.nl – Overveen
www.ferdinandoverdijk.nl - Zwijndrecht
www.oogmeetkamer.nl - Amersfoort
www.optometriehoofddorp.nl - Hoofddorp
www.eyecentre.nl – Maasbracht (Limburg)

 

Restitutie therapie
https://www.hemianopsiestichting.nl

Visuele revalidatie

 

Voor visuele revalidatie is een verwijzing van huisarts of specialist nodig en valt in pricipe onder de basisverzekering. Beide hebben locaties verdeeld over Nederland. 

 

https://www.visio.org/nl-nl/home

https://bartimeus.nl 

 

Mind-eye institutuut

Het mind-eye instituut is onvergoede zorg en is gevestigd in Chicago (verengde staten) er wordt samen gewerkt met verschillende optometristen in Europa. 

https://mindeye.com 

Literatuurlijst

 

Brilopjehoofd. (2022, 28 november). Binoculair zicht en binoculaire visie disfunctie - bril op je hoofd. Bril op je hoofd. https://www.brilopjehoofd.nl/binoculair-zicht-en-binoculaire-visie-disfunctie/#Oorzaken_van_binoculaire_visie_dysfunctie_BVDFunctionele optometrie Leeuwarden - home. (z.d.). https://functioneleoptometrie.nl/Hersenletsel uitleg | hersenletsel-uitleg.nl. (z.d.). https://www.hersenletsel-uitleg.nl/Homepage bartiméus. (2023, 27 december). Bartimeus. https://bartimeus.nl/Koninklijke Visio - Expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen - Blindeninstituut - Koninklijke Visio. (z.d.). Visio. https://www.visio.org/nl-nl/homeKuks, J. B. M. (2007). Klinische Neurologie. Bohn Stafleu van Loghum. Neuro Visual Center of New York. (2022, 24 juni). The Neuro Visual Center of New York | Garden City, NY. The Neuro Visual Center of New York. https://www.nvcofny.com/NeuroTracker | #1 cognitive training system in the world. (z.d.). https://www.neurotrackerx.com/Neuro-visueel onderzoek - Oogwereld Jochem - Oogzorg te Zwolle. (z.d.). Oogwereld Jochem - Oogzorg te Zwolle. https://www.oogzorgcentrumzwolle.nl/clienten/onderzoeken/neuro-visueel-onderzoekOns onderzoek | Hemianopsie. (z.d.). https://www.hemianopsie.nl/hemianopsie/ons-onderzoekOnze trainingsmethode | hemianopsie, restitutie training, hemianopsie Stichting. (z.d.). https://www.hemianopsiestichting.nl/onze-trainingsmethodeOptometrische Syntonic Training (Syntonics). (2021, 25 februari). Oogbalans. https://www.oogbalans.nl/optometrische-syntonic-training/Ronit. (z.d.). Post Trauma Vision Syndrome | Neuro Optometry Victoria, British Columbia. Neuro Visual Performance. https://www.neurovisualperformance.ca/education/post-trauma-vision-syndrome-conditions-and-symptoms/SYNTONICS - OOGMETRIE HAARLEM. (2023, 1 juni). oogmetriehaarlem.nl. https://oogmetriehaarlem.nl/syntonics/Zihl, J. (2010). Rehabilitation of visual disorders after brain injury. https://doi.org/10.4324/9780203843253

bottom of page