top of page

Boekentips

Graag deel ik een aantal interessante boekentips voor bijvoorbeeld patiënten en artsen die te maken hebben met NAH. 

Hersenschorsing - Margôt Ros

Voor wie? Artsen, patiënten en iedereen die iemand kent met PCS/NAH.


Een absolute aanrader! In hersenschorsing beschrijft actrice Margôt Ros de gevolgen van een lichte hersenschudding, die ze oploopt door met een flinke klap tegen een decorstuk aan te lopen. Ze doet dit op humoristische wijze, waardoor het verhaal heel makkelijk leest. En toch lukt het haar om op gedetailleerde en realistische wijze de zwaarte en eenzaamheid van een leven met hersenletsel vast te leggen. 
Het is overigens ook als luisterboek verkrijgbaar!


Rinkeldekink - Martine Bijl

Voor wie? Patiënten en naasten van iemand met NAH. Een boek over de hersenbloeding die Martine Bijl doormaakt. Ze beschrijft haar revalidatietraject in een klinische setting en ook de opname vanwege een depressie. Het lukt haar om dit met humor te doen. Het is een eerlijk, wrang en indrukwekkend verhaal.  Ook als luisterboek te krijgen. 

Change your brain, change your life - Dr Daniel G. Amen

Voor wie? Patiënten.

Dit boek gaat over gezonde hersenen, niet specifiek over NAH. Het is best een dik boek en niet alles is even relevant. Doctor Daniel Amen is psychiater die veel hersenonderzoek doet met behulp van SPECT. Hij beschrijft veel casuïstiek over effecten van hersenletsel en psychische stoornissen op het brein. Daarnaast heeft hij een interessante hypothese: namelijk dat de stapeling van zowel psychische trauma als fysieke letsels bepalen hoe het brein functioneert. 
Hij laat op verschillende casuïstiek en onderwerpen zijn model los 4 cirkels; biologisch, psychologisch, sociaal en spiritueel. Door voor elke cirkel een plan te maken verbeter je de gezondheid van je hersenen. 
Zijn methodiek is niet onomstreden dus ik zou het met een kritische blik lezen, maar hij heeft interessante ideeën en geeft veel praktische handvatten voor een gezond brein. Voor een voorproefje kun je zijn TEDtalk hier bekijken.

Into the Wild - Korja van der Werff
Voor wie? Naasten, patiënten/cliënten.
Korja maakte een serie portretten tijdens haar weg zoekend naar herstel bij PCS. Ze neemt je mee in haar reis met muziek, verhalen en natuurlijk de portretten. De portretten zijn aangrijpend, de eenzaamheid, leegte, maar ook herstel en opnieuw kleur aan het leven geven. 


Hersenherstel in Utah - Eric Hermans

Voor wie? Zorgprofessionals, naasten en patiënten.

In hersenherstel legt Eric Hermans op pijnlijke wijze bloot waar de zorg in Nederland tekortschiet voor mensen met PCS. Indringende persoonlijke verhalen, die makkelijk weglezen. Gevolgd door hoop, hoop voor de toekomst. Een absolute aanrader. Ik mocht Eric toelichting geven over CognitiveFX voor het schrijven van dit boek en ben ontzettend trots dat ik een bijdrage mocht leveren aan zo’n mooi boek. 

Hoofdstuk opgelost, oplossingsgericht werken met mensen met hersenletsel, Merel van Zoelen en Wouter de Boer

Voor wie? Zorg professionals.
Hoofdstuk opgelost is een dun, makkelijk leesbaar boekje dat je op een prettige manier laat kennis maken met oplossingsgericht werken. De praktijk gerichte opdrachten maken dat je er gelijk mee aan de slag kunt. Verfrissend door de positieve kijk. De patiënt/ client krijgt de regie terug en dat is erg waardevol. 

Handboek neuropsychotherapie & neuropsychologische diagnostiek de klinische praktijk, beide van uitgeverij BOOM
Voor wie? Psychologen, pedagogen, artsen, psychiaters.
Veel inhoudelijke informatie over hersenletsel. Voor mensen die dagelijks werken met patiënten/cliënten met NAH goede literatuur. Ook worden het maken van een probleemanalyse en casusconceptualisatie uitgebreid besproken wat erg helpend kan zijn.
Voor mij minste er wat over de toekomstige behandelingen van NAH en een stukje met wat meer achtergrond kennis over de functies van het brein. 

Hersenbeletsel, Jaap Bakker
Voor wie? Naasten, patiënten/cliënten.

bottom of page