top of page

Boekentips

Graag deel ik een aantal interessante boekentips voor bijvoorbeeld patiënten en artsen die te maken hebben met NAH. 

Hersenschorsing, Margôt Ros

 

Voor wie? Artsen, patiënten en iedereen die iemand kent met PCS/NAHEen absolute aanrader! In hersenschorsing beschrijft actrice Margôt Ros de gevolgen van een lichte hersenschudding, die ze oploopt door met een flinke klap tegen een decorstuk aan te lopen. Ze doet dit op humoristische wijze, waardoor het verhaal heel makkelijk leest. En toch lukt het haar om op gedetailleerde en realistische wijze de zwaarte en eenzaamheid van een leven met hersenletsel vast te leggen. 
Het is overigens ook als luisterboek verkrijgbaar!


Rinkeldekink, Martine Bijl

 

Voor wie? Patiënten en naasten van iemand met NAH.  

Een boek over de hersenbloeding die Martine Bijl doormaakt. Ze beschrijft haar revalidatietraject in een klinische setting en ook de opname vanwege een depressie. Het lukt haar om dit met humor te doen. Het is een eerlijk, wrang en indrukwekkend verhaal.  Ook als luisterboek te krijgen. 

Change your brain, change your life dr Daniel G. Amen

 

Voor wie? Patiënten

Dit boek gaat over gezonde hersenen, niet specifiek over NAH. Het is best een dik boek en niet alles is even relevant. Doctor Daniel Amen is psychiater die veel hersenonderzoek doet met behulp van SPECT. Hij beschrijft veel casuïstiek over effecten van hersenletsel en psychische stoornissen op het brein. Daarnaast heeft hij een interessante hypothese: namelijk dat de stapeling van zowel psychische trauma als fysieke letsels bepalen hoe het brein functioneert. 
Hij laat op verschillende casuïstiek en onderwerpen zijn model los 4 cirkels; biologisch, psychologisch, sociaal en spiritueel. Door voor elke cirkel een plan te maken verbeter je de gezondheid van je hersenen. 
Zijn methodiek is niet onomstreden dus ik zou het met een kritische blik lezen, maar hij heeft interessante ideeën en geeft veel praktische handvatten voor een gezond brein. Voor een voorproefje kun je zijn TEDtalk hier bekijken.
 

bottom of page