top of page
Zoeken
  • Rosanne Koster-Top

Controle bij de huisarts!

Bijgewerkt op: 15 jun. 2022

Wist je dat er al best veel mogelijkheden zijn om 2 weken na een licht traumatisch hersenletsel (hersenschudding) een inschatting te maken wie een verhoogde kans heeft op aanhoudende klachten? Dan is het toch best gek dat er eigenlijk nooit een controle-afspraak gemaakt wordt?

Hersenschuddingen komen ontzettend veel voor. Veel mensen worden hiervoor beoordeeld door de huisarts, op de dagpraktijk of op de huisartsenpost. Het overgrote deel kan daarna gewoon naar huis met adviezen. Een klein deel gaat toch naar de spoedeisende hulp en mag ook dan vaak, na aanvullend onderzoek, weer naar huis.


De groep die op de spoedeisende hulp is geweest kan vaak terugvallen op de poli in het ziekenhuis voor laag traumatisch schedelhersenletsel en krijgt daar meestal een controle afspraak. Ben je bij de huisarts/huisartsenpost geweest, dan wordt er meestal geen controleafspraak gemaakt. Het overgrote deel van de mensen krijgt dus geen vervolgafspraak na het oplopen van een hersenschudding.


Aangezien we uit onderzoek weten dat een aanzienlijk deel (tot wel 40%) klachten kan houden na een hersenschudding, is het van belang vroegtijdig de mensen met een grotere kans op aanhoudende klachten extra begeleiding te geven. Helaas is er, ondanks wetenschappelijk onderzoek, nog geen gevalideerd model waarmee we de mensen met de verhoogde kans er zonder moeite uit kunnen pikken.


Toch laat datzelfde wetenschappelijk onderzoek al wel duidelijke risicofactoren zien zoals:


- Vrouwelijk geslacht

- Klachten na 2 weken (met de behulp van de HISC)

- Post-traumatische stress na 2 weken

- Nekklachten op de SEH

- Reeds bestaande migraine of chronische hoofdpijn voor het letsel

- Vooraf bestaande psychische klachten


Zou het niet mooi zijn als we iedereen 2 weken na een hersenschudding een controle afspraak zouden kunnen geven bij de huisarts? Dat er dan gekeken wordt naar het beloop van de klachten (valt dit binnen het normale spectrum)? Hoe het lukt om met de klachten om te gaan (ontstaan er patronen van over/onder belasting, angst/vermijding)? Zijn er risicofactoren op een langdurig beloop? Dan zou de huisarts, mits deze beschikt over de juiste kennis, gelijk de juiste adviezen en hulp in kunnen zetten. Zodat mensen niet eerst weken of maanden zelf hoeven te dokteren, maar gelijk op de juiste plek terecht komen? Wat zou het mooi zijn als we hier realiteit van kunnen maken! Ik ga me er in ieder geval volledig voor inzetten.

859 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page