top of page
Zoeken
Rosanne Koster-Top

(H)erkennen van NAH

Enkele weken geleden zat op mijn spreekuur tegenover mij een fitte man. Hij vertelde dat hij meer dan een jaar geleden een nare val had gemaakt. Hierdoor had hij een bloeding in het hoofd opgelopen. Hij is goed hersteld. De laatste tijd ervaart hij klachten van vergeetachtigheid tijdens zijn werk, soms verminderde concentratie en moeite om langdurig achter een beeldscherm te zitten. Ook is hij snel moe. Al met al heeft hij meer moeite met de drukte die zijn werk met zich mee brengt.



Bij mij legt hij zijn twijfel neer; heeft het te maken met zijn leeftijd? Is hij overspannen? We bespreken zijn klachten en ik geef hem uitleg over niet aangeboren hersenletsel. Ik geef hem enkele bronnen mee om meer te lezen over wat NAH is. In een vervolggesprek blijkt dat hij meer inzicht heeft gekregen en minder aan zichzelf twijfelt. Een behandeling in de eerste of 2e lijn vindt hij op dit moment niet nodig. Inzicht door herkenning en het gevoel van erkenning zijn voldoende voor hem.


Een voorbeeld van hoe belangrijk het is dat we als medici uitleggen wat de gevolgen van hersenletsel kunnen zijn. In mijn optiek is het ook essentieel om hierbij de term NAH te bespreken, dit geeft de patiënt namelijk de mogelijkheid om zelf op zoek te gaan naar informatie, tips en lotgenoten. Veel patiënten zijn lang zoekend, omdat niet herkend wordt dat ze NAH hebben en daardoor geen erkenning krijgen voor de klachten die ze ervaren. Vooral de onzichtbare gevolgen van NAH worden niet herkend. De onzichtbare klachten lijken vaak erg aspecifiek en worden daardoor niet altijd aan NAH gekoppeld. Daarnaast is er weinig aandacht voor NAH in de geneeskunde opleiding, waardoor er sprake kan zijn van een gebrek aan kennis bij de arts. Gelukkig begint er wel een kentering te komen en zie ik veel vaker dat patiënten direct vanuit de neurologie bij de NAH verpleegkundige terechtkomen en daar goede voorlichting krijgen.


Wil jij als professional handvatten over hoe NAH te herkennen? Of ben je patiënt en denk je dat je misschien NAH hebt? Lees dan “wat is NAH” op herstelbijhersenletsel.nl.

238 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page