top of page
Zoeken
  • Rosanne Koster-Top

Neuropsychologisch onderzoek (NPO)



Wat is een NPO? En wat heb ik eraan?


Een neuropsychologisch onderzoek, of in het kort NPO, is een onderzoek dat wordt ingezet om je cognitieve functies te testen. Cognitieve functies zijn bijvoorbeeld je denkvermogen, informatieverwerking, aandacht/concentratie, geheugen en visuele verwerking. Al die functies moeten ook nog kunnen samenwerken, dat noemen we executieve functies. Daarnaast kan ook de sociale cognitie onderzocht worden. Dat gaat over het herkennen van emoties bij anderen en daar op kunnen handelen. Tot slot kan er ook nog onderzoek bij horen naar gerelateerde psychiatrische problematiek, zoals agressie, depressie, angst of ontremming.

Het maken van een NPO kan spannend en confronterend zijn. Als je last hebt van die spanning, bespreek dit dan met de psycholoog die de test gaat afnemen. Een NPO kan ontzettend zinvol zijn omdat het je inzicht geeft in jouw hersenletsel, de gevolgen van je hersenletsel. Ook kan het richting geven aan een behandeling of kunnen er aanpassingen geadviseerd worden.


Hoe ziet een NPO er uit?


Vraagstelling Een NPO begint met een vraag, vanuit jouzelf of vanuit degene die je heeft verwezen. Ook kan het soms een vraag zijn vanuit jouw werkgever ,opleiding of via een letselschade zaak. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je wilt weten waarom de dagelijkse dingen thuis niet meer goed lukken en dat je wilt leren hoe je hier mee om kunt gaan. Of je school wil weten hoe ze voor jou je opleiding zo kunnen aanpassen dat je nog mee kunt doen. Het is belangrijk om met een goede vraag te starten zodat ook gekeken kan worden of een NPO wel het juiste onderzoek is om dit te onderzoeken.

Gesprek

De psycholoog die het onderzoek gaat afnemen zal één of meerdere gesprekken met je voeren. Om duidelijkheid te krijgen over wat voor soort hersenletsel je hebt, welke klachten je ervaart, waar je tegen an loopt. Ook zal er mogelijk aandacht zijn voor hoe je leven er voor het hersenletsel uit zag, hoe je met problemen omgaat en of je al eerder in je leven heftige dingen hebt mee gemaakt die van belang zijn. Al deze zaken zijn belangrijk om een compleet beeld te krijgen en zodat de psycholoog de testuitslag goed kan interpreteren.

Gesprek met naaste

Omdat mensen met hersenletsel niet altijd zelf goed kunnen aangeven waar ze last van hebben zal de psycholoog indien mogelijk ook in gesprek gaan met een naaste. Wat merken zij aan je? Je partner, ouder of een goede vriend kan een mooie aanvulling geven.


Testen

De testen, dat is waar je gelijk aan denkt bij een NPO. Tijdens dit onderzoek, dat kan wisselen in duur en aantal afspraken, worden er testen gedaan op je cognitieve functies. De testen verschillen en worden aan jouw klachten en letsel aangepast. In sommige centra gebruiken ze ook standaard testen. Het is van belang dat je zo goed mogelijk je best doet tijdens dit onderzoek. Je wilt namelijk jouw “maximale kunnen” testen. Ook zal de tester observeren hoe het met je gaat tijdens de test. Ben je snel moe? Ben je snel afgeleid?

Bereid een NPO nooit voor door online testen te gaan oefenen, dan zijn de testen niet meer betrouwbaar!


Compleet plaatje maken

Nu weet de psycholoog heel veel van je. Hij of zij gaat alle gegevens op een rijtje zetten. Mogelijk is er nog aanvullende informatie nodig.


Uitslagen bespreken

Daarna volgt er een gesprek waarin de uitslag van het NPO volgt. Ook dit kan best confronterend voor je zijn. Wellicht vind jij het prettig om iemand mee te nemen. Vaak krijg je ook een samenvatting van het verslag voor jezelf. De uitslag kan je veel duidelijkheid geven over welke beperkingen je hebt en hoe dit tot de problemen leidt waar jij in het dagelijks leven tegen aan loopt.


Behandeling/adviezen

In veel gevallen is een NPO ook een startpunt voor behandeling. Bij revalidatie kan de behandeling worden toegespitst op de uitslagen van het NPO. Mogelijk zijn er adviezen over hoe je situatie op werk of school aangepast kan worden zodat je hier beter kunt functioneren. Soms blijkt ook dat een deel van de problemen die je ervaart bijvoorbeeld liggen aan een bijkomende psychiatrische aandoening, dan kan deze behandeld worden.


782 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page