top of page
Zoeken
Rosanne Koster-Top

Wat kost een behandeling bij CognitiveFX?

Bijgewerkt op: 1 nov. 2021


Als het in de media gaat over CognitiveFX (CFX) valt binnen een adem het woord "duur". Of nog vaker “heel erg duur”! Als er een bedrag wordt genoemd is dit vaak veel hoger dan de werkelijke kosten. Ik vind de behandeling bij CognitiveFX niet duur. In deze blog ga ik toelichten waarom. Wil je eerst weten wat de behandeling bij cognitiveFX inhoudt? Dat kun je hier lezen.



Te beginnen met; wat kost een behandeling bij CognitiveFX? Voor een “EPIC treatment” van 1 week betaal je 8.900* dollar, dat is omgerekend een ruime 7.500 euro. Dit is inclusief een MRI van de hersenen en nek, een fMRI aan het begin en aan het einde van de week. Het kan zijn dat je daarna nog het advies krijgt boosterdagen te doen, met eventueel nog een extra fMRI, waardoor de kosten hoger uit kunnen vallen. Daarnaast heb je reiskosten; zoals je vliegticket, hotel en leefkosten zoals boodschappen tijdens je verblijf. In totaal kun je dit, als zuinige Hollander, voor zo’n 2.600 euro doen. Hierin zitten variabelen; neem je je partner of gezin mee? Huur je een auto? Ga je nog op reis in de omgeving? Ga je in Corona-tijd dan is je verblijf mogelijk 4 weken in plaats van 2 weken i.v.m. quarantaine. Alles bij elkaar kun je dus voor zo’n 10.000-11.000 klaar zijn. De behandeling van CognitiveFX wordt niet vergoed. De reiskosten ook niet. Je kunt de kosten van de behandeling wel als medische kosten bij de belastingdienst indienen.

10.000 euro is toch heel duur?


10.000 euro is een flinke som geld, heel veel geld zelfs. Een bedrag dat niet iedereen op zijn spaarrekening heeft staan. Anderzijds een bedrag dat menigeen aan een auto besteed.


Ter vergelijking, wat zou zoiets in Nederland kosten? Als het zou worden aangeboden?


Je krijgt consulten met neurowetenschappers, vele uren (30-36) therapie van professionals en MRI’s. De kosten hiervan zouden ook hier in Nederland hoog liggen. Een consult bij een medisch specialist kost al snel 200 euro. Een fysiotherapeut kost 40 euro voor een half uur, een psychotherapeut kost gemakkelijk 100 euro per uur, ergotherapie ook zo’n 35-40 euro per halfuur. Totaal schat ik dat je aan therapie uren al 3000 euro kwijt zou zijn. Een MRI van de hersenen (15 minuten) kost in Nederland ongeveer 250 euro, van de nek (30-45min) 450 euro. Een fMRI wordt in Nederland niet gebruikt, maar aangezien het MRI-apparaat duurder is zal ook de prijs per scan hoger liggen. Een fMRI bij CFX duurt ongeveer een uur, uitgaande van de tijdsduur zou dit dus al snel 750 euro kosten. Dit zou dus ook zo’n 2250 euro kosten mocht het in Nederland beschikbaar zijn. Als je de CognitiveFX therapie exact zou kopiëren zou het in Nederland dus ongeveer zo’n 6000 euro kosten. In mijn opinie is de fMRI niet noodzakelijk en zouden de kosten dus nog lager kunnen zijn. CognitiveFX is een commercieel bedrijf met een winstoogmerk. Zouden we deze behandeling in Nederland in de revalidatie kunnen integreren dan is dat een kleinere factor.

Ter vergelijking, wat zijn de kosten van een revalidatietraject in Nederland?


Een poliklinisch behandeltraject voor NAH in Nederland begint bij ongeveer 3.000 euro. Dit is als je in totaal minder dan 50 behandeluren nodig hebt. Zit je daarboven, dan kom je in een tariefklasse van rond de 10.000 euro. En heb je nog veel meer therapie uren nodig dan kom je weer in een hoger tarief uit. Gelukkig wordt dit vergoed vanuit de basisverzekering.

En er zijn meer kosten…

In Nederland is de revalidatie behandeling voor een groot deel leren omgaan met de klachten, acceptatie en compensatie. Dat betekent dat veel mensen na het revalidatie traject niet “beter” zijn en nog regelmatig een beroep doen op hulp, bijvoorbeeld begeleiding thuis, eerstelijns fysiotherapie en nog een 2e revalidatie behandeling na enkele jaren. Hierin kunnen de kosten flink oplopen. Tot slot is er door blijvende beperkingen een inkomensverlies, deels dan wel volledig. Meer dan 60 procent valt definitief uit op het werk. Deze mensen zijn afhankelijk van een uitkering via het UWV of een arbeidsongeschiktheidsverzekering. De kosten voor de persoon met hersenletsel en voor de maatschappij kunnen dus hoog oplopen.

Als CFX werkt


De komende jaren moet gaan blijken of CognitiveFX echt werkt. Dit is natuurlijk de belangrijkste vraag. Zolang daar geen duidelijkheid over is, kun je niet zeggen of het (te) duur is of niet. Als het een ineffectieve methode blijkt, ja dan is het te duur. Als CFX werkt en mensen gaan echt beter functioneren, dan is de prijs voor de behandeling in vergelijking heel laag. Als mensen snel na het letsel weer winst kunnen behalen op functieniveau, kunnen ze sneller weer (gedeeltelijk) mee doen in de maatschappij, waardoor ze minder inkomensverlies hebben, minder zorgkosten hebben en uiteindelijk ook de maatschappij minder kosten.


Persoonlijk ben ik overtuigd van het effect; Ik had er ruim een jaar poliklinische revalidatie opzitten toen ik naar CFX ging. Ik ging in de maanden na CFX van “volledig arbeidsongeschikt” naar “volledig arbeidsgeschikt” en ik ben zeker niet de enige! Dit kun je ook terug lezen in mijn enquete en dit gun ik natuurlijk iedereen. Helaas is CognitiveFX nu voor veel mensen geen optie. In een deel van de gevallen is dat vanwege de aard van het hersenletsel. Maar in verreweg de meeste gevallen vanwege de prijs en de reis.


Wat zou het mooi zijn als deze behandeling in Nederland aangeboden zou worden en vergoed zou worden. Echter voordat dat realiteit wordt, is er nog veel onderzoek nodig naar de effectiviteit van de behandeling. Maar voorlopig blijft het; voor de prijs van een kleine auto een kans op herstel. Een onzekere kans, zonder enige garantie. Maar wel een kans.


En; zorgverzekeraars van Nederland, volgens mij kunnen we geld besparen, wie haalt deze therapie het eerst naar Nederland?


Kostenoverzicht

*Controleer de website van CognitieveFX voor actuele prijzen.

1.568 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page