top of page
Zoeken
 • Rosanne Koster-Top

De 10 meest gestelde vragen aan Rosanne van Herstel bij hersenletsel

Hoewel deze website herstelbijhersenletsel.nl echt begon als iets voor mijzelf, kunnen steeds meer mensen de site vinden. Daar ben ik ontzettend trots op! Elke dag krijg ik vragen via Instagram, facebook en e-mail. Veel vragen komen overeen, dus daarom: de meest gestelde vragen op een rij.1. Ben je echt volledig hersteld?


Over deze vraag heb ik pasgeleden een blog geschreven. Je vindt 'm hier.


2. Wat waren jouw klachten?

Deze vraag krijg ik heel vaak. Mensen willen vergelijken, ik denk om de kans herstel in te schatten. Om hoop te genereren wellicht. Ik denk niet dat het relevant is. Of mijn klachten nou wel of niet op die van jouw lijken. Elk mens is anders, elk letsel is anders. Tegelijk geeft delen soms ook veel troost. Dus bij deze; extreme moeheid (ofwel neurofatigue), overprikkeling (visueel, auditief, geuren), cognitieve problemen, concentratie problemen, woordvind stoornissen. Moeite met overzicht houden, migraine, hoofdpijn.


3. Ik weet niet of ik aan het over- of onderbelasten ben? Kun je mij helpen daar achter te komen?

Dat is soms ook ontzettend lastig. Een handig hulp middel is om gedurende 3 dagen elk half uur op te schrijven wat je hebt gedaan en Hoe je je daarbij voelt in een kleur groen / oranje/rood. Dit geeft veel inzicht en helpt je ook gelijk te zien wanneer je een (korte) pauze nodig hebt.4. Je schrijft veel over sporten, maar ik heb te weinig energie om te sporten...


Bewegen is essentieel om je brein gezond te houden. Juist bij een beschadigd brein is bewegen dus essentieel! Weinig energie hebben is juist een reden om te bewegen. Niet bewegen maakt je moe, je conditie wordt slechter en je brein gezondheid wordt minder. In mijn ogen is bewegen dus voor iedereen. Het hoeft niet lang te zijn (lees ook mijn blog over HIIT), kort en intensief is ook heel krachtig. Wil je bewegen maar weetje niet hoe te beginnen? vraag dan hulp bij een fysiotherapeut. Stap 1; elke dag 30 seconden je hartslag flink omhoog! Dat kan iedereen! Jij ook!

5. Ik krijg zoveel verschillende adviezen, wat doe ik hiermee?

 • Kijk welk advies bij jou past, wat sluit aan bij jouw karakter, wensen en mogelijkheden

 • Vaak stuiten de adviezen elkaar niet uit- zit er een gemene deler in?

 • Als een advies niet bij jou past, laat het aan weer gaan.

 • Hersenletsel & neurowetenschappen is een gebied in ontwikkeling, dus ook de experts kunnen elkaar tegenspreken en niemand heeft de waarheid in pacht.

 • Regulier en alternatief sluit elkaar niet uit, maar kan elkaar mooi aanvullen.


6. Moet ik naar Cognitieve FX?

Deze vraag krijg ik zo vaak, maar kan ik natuurlijk niet beantwoorden. Wel kan ik je enkele overwegingen geven;

 • Er is geen enkele garantie dat het je helpt. De cijfers van hun eigen onderzoek zijn erg positief. De cijfers van de enquete die ik deed lijken daar sterk op? Link.

 • De focus ligt op herstellen ipv accepteren en leren omgaan met.

 • De stap om wel te gaan brengt veel spanning mee. Durf ik te hopen op herstel? En wat als dat niet gebeurd?


7. Ik heb geen geld voor CognitiveFX, wat kan ik zelf doen?

Dit beschrijf ik in het stuk trainen. Daar staan ook adressen waar je in Nederland zelf cognitief kunt trainen.


8. Denk je dat ik geschikt ben voor CognitiveFX?

Voor deze vraag moet je echt bij CognitiveFX zelf zijn. Ze denken graag met je mee en zijn erg kundig. Hoewel ze een kliniek gericht op hersenschuddingen zijn, staan ze ook open voor het behandelen van andere vormen van hersenletsel.


9. Ik wil super graag naar CognitieveFX , maar ik denk niet dat ik de reis aan kan.

Dat dacht ik ook. In facebookgroepen zijn hier ontzettend veel tips over te vinden. Hier een paar belangrijke tips:

 • Vraag assistentie aan of het groene keycord (voor onzichtbare beperking)

 • Slaap de nacht van te voren in de buurt van de luchthaven

 • Zorg voor oordoppen, een oogmasker en noise canceller

 • Bespreek met je huisarts of je een rustgevend of slaapmiddel mag gebruiken tijdens de vlucht.

 • En onthoud hoe zwaar het ook is; het komt altijd goed.


10. Als jij opnieuw hersenletsel zou oplopen wat zou je dan doen?


Ten eerste veel zorgvuldiger en zorgzamer met mezelf omspringen (zie tips eerste weken). Na een week of 6 starten met zelf trainen. En een ticket boeken naar cognitiveFX. Ze hebben daar veel expertise, die volgens mij ongeëvenaard is. De methode past bij mij en het resultaat van mijn vorige behandeling is verbluffend.

744 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page