top of page
Zoeken
  • Rosanne Koster-Top

Ben je echt helemaal hersteld na je CVA?

Dat is een vraag die ik dagelijks krijg. Mijn antwoord wisselt nog wel eens... Maar meestal is het een volmondig “ja!”. En dat verbaast mensen. Op andere momenten twijfel ik zelf over mijn herstel en voelt het niet oprecht om wel "ja" te zeggen... Wat is volledig hersteld eigenlijk? Dat je alles weer kan? Dat je een goede kwaliteit van leven hebt? Dat je geen rekening meer hoeft te houden met je letsel in het dagelijks leven? Of dat je hebt leren omgaan met je beperkingen?Mijn CVA is inmiddels 4 jaar geleden, mijn behandeling bij CognitiveFX alweer 3 jaar. Hoe gaat het nu?

Mijn behandeling bij CognitiveFX was opzienbarend. Van fors beperkt (cognitieve klachten, moeheid, overprikkeling, woord-vind-stoornissen en meer) naar eigenlijk geen beperkingen meer. Het was fantastisch. En toch waren de afgelopen 3 jaar niet een rechte lijn omhoog. Herstel bij hersenletsel is grillig, onvoorspelbaar en ongelooflijk complex. Het is namelijk met zoveel andere aspecten verweven. Dat geldt ook voor mij. Herstel wordt door zoveel meer bepaald dan alleen het letsel (aanhoudende klachten).


Ik ben er door mijn letsel achter gekomen dat ik altijd meer wil dan ik eigenlijk kan. Die eigenschap heeft mij eerder veel opgeleverd. In mijn revalidatie zat deze eigenschap mij heel erg in de weg. Ik leerde veel over plannen, doseren en grenzen. Door mijn snelle herstel bij cognitiveFX verviel ik snel in mijn oude patroon; veel willen doen en alles goed willen doen.In tegenstelling tot voor mijn CVA word ik nu wel keihard 'gestraft' voor dit gedrag. Maar komt dat nou door NAH, doordat ik soms echt gewoon veel te veel van mezelf vraag of door verwevenheid met andere persoonlijke aspecten? Doordat er zoveel verweven aspecten zijn, maakt het antwoord op de vraag; 'Ben je nu helemaal hersteld?' ontzettend lastig . Het is ook een hele persoonlijke vraag, die van mij vraagt om me kwetsbaar op te stellen.


In mijn dagelijks leven merk ik niets meer van mijn CVA. Ik kan werken, sporten en leuke dingen doen zonder me beperkt te voelen. Maar aan balans moet ik heel hard actief blijven werken. Ik struikel vaker dan voorheen. Bijvoorbeeld als ik te veel hooi op mijn vork neem of als ik m'n gezonde gewoonten vergeet. Stap voor stap leer ik mezelf beter kennen. En leer ik dat struikelen erbij hoort.

959 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page