top of page
Zoeken
  • Rosanne Koster-Top

Behandeling bij CognitiveFX ontzettend veel belovend

Bijgewerkt op: 15 jun. 2022

Zomer 2018; ik werd wakker met afasie. Na adequaat optreden van mijn man, de hulpverleners van de ambulance en de SEH kwam de diagnose; een klein herseninfarct. Klein op de scan, niet klein qua gevolgen. Na die dag was mijn leven niet meer hetzelfde. Een intensief poliklinisch revalidatietraject volgde. Waar ik door bevlogen en betrokken behandelaars goed werd geholpen, veel leerde en ook vooruitgang boekte.


Een klein jaar later was mijn leven nog verre van hoe ik gehoopt had dat het eruit zou zien. Ik besloot af te reizen naar Provo, Utah voor een EPIC-treatment bij CognitiveFX (CFX). Eerlijk is eerlijk; ik schaamde me dood. Het idee dat ik mijn collega artsen moest vertellen dat ik naar de andere kant van de wereld ging afreizen voor een behandeling die ik op Facebook had gevonden en niet bewezen was? In mijn eigen ogen kon ik niet harder afgaan.


Ik had echter weinig te verliezen, als ik niet beter zou worden kon ik mijn 5-jarige herregistratie als huisarts wel vergeten. En nog belangrijker; ook thuis in mijn gezin was er zo veel dat ik niet kon. Ik had er alles voor over om beter te worden.


Na 3 dagen ontzettend afzien in Utah, vaak kotsmisselijk en volledig uitgeput, ging het licht aan. En daarna ging het bergopwaarts. Ik kon de laatste 2 dagen met gemak afronden. Eenmaal thuis kon het verschil niet groter zijn. Ik was mijn overprikkeling kwijt, ik had mijn concentratie terug, ik had geen moeite meer de juiste woorden te vinden en ik had weer energie! Wat een fantastisch resultaat. Ik kon voorspoedig re-integreren en juni 2020 kon ik mij volledig beter melden!

Ook bij mijn groepsgenoten in dezelfde behandelweek zag ik tijdens de week vooruitgaan. Een dame die na een traumatische hersenbloeding spraakproblemen had kon na CFX weer vloeiend spreken en staat nu weer voor volle (online) zalen. Een jonge vrouw na meerdere hersenschuddingen kon na jaren eigenlijk weer beter zien en hoefde haar zonnebril veel minder op. Mijn maatje in de groep voelde zich zo goed dat ze zelfs gelijk een roadtrip in de VS ging doen. Ik wilde de resultaten van de daken schreeuwen! Joehoe!! Waarom gebeurt dit in Nederland niet?! Er worden fantastische resultaten geboekt bij mensen met (licht) NAH waarvoor er hier in Nederland geen behandelopties meer zijn. Begin 2021 ging mijn website herstelbijhersenletsel.nl online. Daarop publiceer ik nu de resultaten van mijn enquête over de ervaren effecten na behandeling bij CognitiveFX.


Ik heb ruim 100 mensen die behandeld zijn bij CognitiveFX gevraagd naar hoe zij het effect van hun behandeling hebben ervaren. De resultaten zijn te zien in onderstaande grafiek. En wauw, wat een verbluffend positieve effecten laat dat zien.Er zijn veel mitsen en maren te benoemen. Deze enquête is namelijk niet wetenschappelijk, de vragen zijn niet gevalideerd, er is geen gevalideerd meetinstrument gebruikt, er is sprake van een sterke selectie bias en de gegeven antwoorden zijn subjectief.


En toch, zelfs al nemen we de resultaten met een korrel zout, dan nog steeds is het ontzettend hoopgevend. Zelfs al zou het maar de helft van dit effect geven, dan nog is het de moeite waard. Lees de complete resultaten van mijn enquête, inclusief een discussie, op mijn site: https://www.herstelbijhersenletsel.nl/cfx.Bij deze een oproep aan alle revalidatiecentra en verzekeraars om te kijken wat er mogelijk is om deze behandelmethode naar Nederland te brengen. Ik wil wel meedenken! rosanne@herstelbijhersenletsel.nl


1.341 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

4 Comments


Rosanne Koster-Top
Rosanne Koster-Top
Aug 03, 2021

Dankjewel! Het was heel fijn dat je met me mee was om de ervaring mee te delen!!


Like

merhaba
Jul 26, 2021

Van harte gefeliciteerd Rosanne! Voor jou fantastisch! Helaas werd ik na een video conference / beeldbel consult niet geschikt gevonden om af te mogen reizen naar Utah. Het zou Utah sieren om de eigen selectiecriteria openbaar te maken. Dat zou m.i. ook licht kunnen werpen welke factoren een rol spelen waarom dat dat bij de ene mens wel effectief is en bij de ander niet. Ligt dat aan de locatie, subcorticaal versus corticaal letsel, of schade aan inter-en intraneurale netwerken? Het zou hen bovendien sieren als ze hun eigen methodes openbaar maken en effecten in gerandomiseerde controle groepen. Nu kost het jaren om hun "formule" wetenschappelijk te toetsen en blijven mensen verstoken van hulp die mogelijk wel eerder geholpen z…

Like
Rosanne Koster-Top
Rosanne Koster-Top
Aug 03, 2021
Replying to

Beste Merhaba, wat een teleurstelling zal dat geweest zijn.... Ik ben met je eens, meer openheid vanuit CFX zou zeker helpen. Ze zijn uiteindelijk toch ook wel commercieel ingesteld. Ben je het gesprek met ze aangegaan over waarom ze de behandeling voor jou niet geschikt achtten? Sterkte in jouw verder herstel!


Like

Ruud Greve
Jul 25, 2021

Ik kan je verhaal 100% ondersteunen Rosanne. Ik was erbij en heb het mogen meemaken/ zien hoe de verbeteringen zichtbaar werden! Je hebt in Utah keihard gewerkt en ook eenmaal thuis nog lang intensief getraind/geoefend. Helemaal super! Ik ben erg trots op je doorzettingsvermogen en wat je bereikt hebt. Chappeau!!!

Like
bottom of page