top of page
Zoeken
  • Rosanne Koster-Top

Onzichtbaar (deel 1)

Veel van de gevolgen van hersenletsel zijn onzichtbaar.


“Je ziet er goed uit!” Een prachtig compliment natuurlijk. Als je vervolgens niet vraagt hoe het met deze persoon gaat kan het gebeuren dat “er goed uit zien” gelijk staat aan “het gaat goed”. En dat kan best eens een misvatting zijn. Het is één van de dingen die ik ontzettend vaak hoor van mensen met hersenletsel. Zowel dat ze zeggen; “als ik nou mijn been in het gips had, dan kon je tenminste wat zien” als “iedereen denkt dat het goed met gaat omdat ze niets aan me zien, maar niets is minder waar”. Bij veel mensen die leven met de gevolgen van hersenletsel zie je niets aan ze. Of soms is er wel iets te zien, maar lang niet alles. Dat betekent niet dat er niets is. Dat betekent niet dat ze niet de hele dag aan het worstelen zijn om de normale dagelijkse taken voor elkaar te krijgen. Dat betekent niet dat ze gewoon kunnen werken of mee kunnen gaan naar een feestje.


Zoals bij iedereen, wisselt het ook bij mensen met hersenletsel hoe het met ze gaat. Dus de ene dag kan er meer dan de andere. Soms besluit iemand om meer te doen dan hij of zij kan en de weerslag die dat met zich mee neemt voor lief te nemen.


Mijn man had een mooie (en lachwekkende) vergelijking bij mijn klachten na een CVA; “van buiten zie je een Audi A6, maar er zit een motor van een Fiat Panda in. Het kost dus heel veel vermogen om alleen al vooruit te komen.” En hoewel ik het niet altijd leuk vond om met een auto vergelijken te worden is het wel een mooie parallel. Als ik terug kijk naar de foto’s uit de periode na mijn CVA zie ik een vrolijke moeder. Niets anders dan voor het CVA. Stralend van trots met mijn jongens. Je ziet niet dat mijn dag met name bestond uit revalidatie en rust. Je ziet niet dat het eten koken het uiterste van mij vergde en dan vaak alsnog mislukte. Je ziet niet dat ik in de kraamperiode van onze jongste elke dag thuiszorg had omdat ik het alleen niet redde. Je ziet niet de wanhoop die ik voelde als ik dacht aan een toekomst, waarin ik misschien nooit meer zou kunnen werken. Je ziet niet het verdriet van weer moeten afhaken voor een gezellig etentje. Je ziet niet dat een gesprek alleen in verder volledige rust kon plaatsvinden en nooit langer kon duren dan een uur. Je ziet niet welke taken mijn man allemaal van mij overnam om het gezin draaiende te houden.


Hersenletsel is vaak onzichtbaar!


680 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page